Govt Exam Adda
Latest Quiz
Current Affairs
Marketing
English
Banking
Computer
Aptitude
Reasoning
Calculators
Menu
Subscribe For Free Updates!
We'll not spam mate! We promise.
Become Our Fan on Social Sites!
Monday, 6 April 2015
March 2015 GK Quiz Part 3
Greetings to all members of GEA family,
March 2015 GK Quiz Part 3
has been uploaded for practice.
Enjoy.
Instruction:
Total questions :
40
.
Time alloted :
15
minutes.
1 mark
for every correct answer.
Negative marking of ,
0.25 mark
for every wrong question.
Click on Start button below to start your quiz.
Test will be submitted automatically if the time expired.
Click on Get Result button at the last of the quiz to submit your answers.
1. _________ has been nominated as US Ambassador to Pakistan by President Barack Obama ?
A.
Cameron Munter
B.
Robert Blake
C.
Richard Olson
D.
David Hale
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
David hale has been nominated by US President Barack Obama and is waiting for approval by congress.
2. Who _________ created record of centuries in four consecutive matches in Cricket World Cup ?
A.
MARTIN GUPTILL
B.
AB DE VILLIERS
C.
KUMAR SANGAKKARA
D.
BRENDAN TAYLOR
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation
Kumar Sangakkara Created record of centuries in four consecutive matches total run scored in world cup 541. and MJ GUPTILL made maximum runs (547) in world cup 2015
3. 17th Asian Football Confederation (AFC) Asian Cup will be hosted in which year ?
A.
2019
B.
2018
C.
2020
D.
2017
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
United Arab Emirates will host it in 2019
4. Which High Court disclosed that office of the Attorney General of India falls under ambit of the Right to Information (RTI) Act, 2005 ?
A.
Kolkata High Court
B.
Delhi High Court
C.
Kerala High Court
D.
Gujarat High Court
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Delhi High Court disclosed this.
5. 30th Foundation day National Crime Records Bureau (NCRB) celebrated on _________. ?
A.
7th March
B.
27th March
C.
19th March
D.
11th March
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
11th March 2015.
6. National tourism agency of Britain choose Bollywood actor _________ to promote an India-centric campaign, Bollywood Britain.?
A.
Shahrukh Khan
B.
Amitabh Bachan
C.
Salman Khan
D.
Saif Ali Khan
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
Saif Ali Khan Will promote Bollywood Britain campaign for National Tourism agency of britain(Visit Britain).
7. PM Narendra Modi launched first indigenously developed _________ vaccine named Rotavac to boost India’s efforts to combat infant mortality due to diarrhea ?
A.
Rotacare
B.
Rotavac
C.
Rotacure
D.
Rotamed
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Rotavac vaccine's price is 1 US dollar per dose making it the cheapest vaccine available for rotavirus globally.
8. Indian Panorama Film Festival 3rd Edition started in _________ ?
A.
Mumbai
B.
Bengaluru
C.
Shillong
D.
Delhi
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
It is started in Shillong, Meghalaya.
9. Mr. Charan Singh has been appointed as a Executive Director of Which Bank ?
A.
UCO Bank
B.
Bank of Baroda
C.
Canara Bank
D.
Union Bank of India
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
He is appointed as a Executive Director of UCO Bank.
10. Who is appointed as a Executive Director of Bank of Baroda ?
A.
Venkat Ram Murti
B.
Charan Singh
C.
Harideesh Kumar
D.
Ravi Shankar Pandey
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Venkat Ram Murti Executive Director of Bank of Baroda.
11. R P Marathe has been appointed as a Executive Director of Which Bank ?
A.
Bank of Baroda
B.
Bank of India
C.
Union Bank of India
D.
Canara Bank
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Bank of India.
12. _________ has been appointed as Executive Director of Canara bank ?
A.
Haridesh Kumar
B.
N K Sahoo
C.
Charan Singh
D.
Venkat Ram Murti
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Haridesh Kumar has been appointed as ED of Canara Bank.
13. Shri Ananth Kumar Union Minister of Chemicals & Fertilizers launched _________ scheme for redressal of consumers’ grievances relating to pricing and availability of medicines. ?
A.
Pahal
B.
Mera vikas
C.
Parm Jan Samadhan
D.
Kisan vikas
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
Parm Jan Samadhan Scheme was launched.
14. Independence Day of Mauritius is Celebrated on Which date?
A.
12th March
B.
15th March
C.
11th March
D.
19th March
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
PM Narendra Modi visited Mauritius on this occasion.
15. Who _________ is elected as speaker of the Kerala Assembly replacing G Karthikeyan who died recently ?
A.
Shivashankara Reddy N.H.
B.
S.K Karthikeyan
C.
Kagodu Thimmappa
D.
N Shakthan
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
N Shakthan, Deputy Speaker kerala has been selected as Speaker of Kerala Assembly.
16. Which Team won Ranji Trophy title of cricket in March 2015?
A.
Tamilnadu
B.
Bengaluru
C.
Karnataka
D.
Kolkata
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
Karnataka won their eighth Ranji Trophy title of cricket defeating Tamilnadu.
17. World Kidney Day is celebrated on _________ ?
A.
Second Friday of March
B.
First Thursday of March
C.
First Friday of March
D.
Second Thursday of March
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
World Kidney Day is celebrated on every second Thursday of March.
18. Indian-origin South African educator _________ has been awarded with KwaZulu-Natal 2015 National Teachers Award in South Africa ?
A.
Silas Pillay
B.
Ganasen Reddy
C.
Anneline Govender
D.
Caryn Reddy
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Ganasen Reddy was felicitated by South African Minister of Basic Education Angie Motshekga.
19. Mass nesting of endangered species Olive Ridley sea turtles started in river Rushikulya, it is in which state ?
A.
Odisha
B.
Madhya Pradesh
C.
Bihar
D.
Jharkhand
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Ganjam district of Odisha.
20. Which University is at 1st position according to World Reputation Ranking 2015 released by Times Higher Education?
A.
Cambridge University (UK)
B.
Massachusetts Institute of Technology (US)
C.
Harvard University (US)
D.
Oxford University (UK)
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
Harvard University (US) is at 1st position followed by Cambridge University (UK) at 2nd.
United Kingdom has 12 of 100 most renowned higher education institutions in the world.
21. Terence David John Pratchett (Terry Pratchett) passed away recently, Who is he?
A.
Minister
B.
Author
C.
Film Director
D.
Singer
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Terry Pratchett is UK's Renowned fantasy author, The first of the novel series is called ‘The Color of Magic’.
22. Home Minister Rajnath Singh attended 3rd United Nations World Conference on Disaster Risk Reduction summit held in _________?
A.
China
B.
Singapore
C.
Brazil
D.
Japan
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
Held in Japan.
23. Former _________ President Mohamed Nasheed Sentenced To 13 year Imprisonment by country’s criminal court under the anti-terrorism laws.?
A.
Maldivian
B.
Bangladesh's
C.
Sri Lanka's
D.
Pakistan's
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Maldivian.
24. Which country has successfully tested armed drone Burraq and laser guided missile Barq ?
A.
Saudi Arabia
B.
Iran
C.
Pakistan
D.
Iraq
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
The missile is air-to-surface missile named "Barq.".
25. Which countries _________ signed a deal on military equipment and technology transfers for cooperation and joint development in defence sector?
A.
Japan and France
B.
France and China
C.
Japan and China
D.
China and Pakistan
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
It is decided at “two-plus-two” security talks in Paris.
26. Barq a laser guided missile is _________?
A.
surface to surface missile
B.
air to surface missile
C.
ground to ground missile
D.
air to air missile
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Pakistan test fired this air to surface missile with new armed drone Burraq that is successfully tested recently.
27. Which Team _________ won 69th Santosh Trophy Football Tournament beating Punjab ?
A.
Hyderabad
B.
Kerala
C.
Mizoram
D.
Services
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
Santosh Trophy is an annual Indian football tournament which is contested by states and government institutions.
2. Finals were held at Guru Nanak stadium, Ludhiana.
3. Services football Team represents Indian Defence Services in Santosh Trophy.
28. What is the theme for the World Consumer Rights Day (WCRD) 2015 celebrated on 15th March, 2015 ?
A.
Make it happen
B.
Healthy diets
C.
Our money, our rights
D.
Consumer's Awareness
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Healthy Diets was the theme and it gets Thunderous support.
29. _________, Noted Gandhian known for his Gandhi Katha Stories on Mahatma's Life passed away?
A.
Narayan Desai
B.
Mahadev Desai
C.
Shanker Dass
D.
Swami Anand
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Narayan Desai passed away in Gujarat's Valsad district.
30. Admiral Sir George Zambellas, First Sea Lord and Chief of Naval Staff, Royal Navy of _________ visited India.?
A.
USA
B.
Singapore
C.
UK
D.
France
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
UK.
31.Ashu Suyash is appointed as Managing Director and Chief Executive Officer (MD&CEO) of Credit rating agency _________ ?
A.
CIBIL
B.
CARE
C.
CRISIL
D.
ICRA
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
CRISIL head quartered at Mumbai is India’s largest and first credit rating agency.
32. Indian Player Kidambi Srikanth won men's singles title in Swiss Open Grand Prix Gold _________ Tournament after beating Viktor Alexson of Denmark. ?
A.
Tennis
B.
Chess
C.
Badminton
D.
Whushu
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
Kidambi Srikanth won.
33. _________, chief of International Monetary Fund (IMF) visited India ?
A.
Paul Cashin
B.
Christine Lagarde
C.
Rodrigo De Rato
D.
Jim Yong Kim
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Christine Lagarde .
34. PM Narendra Modi recently launched Coastal Surveillance Radar Project in _________ ?
A.
Seychelles
B.
Sri Lanka
C.
Mauritius
D.
Maldives
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Total of eight Coastal Surveillance Radar Systems to be set.
35. Cyclone Pam Hit ______, an Oceanian island nation located in the South Pacific Ocean ?
A.
Vanuatu
B.
New Guinea
C.
Greenland
D.
Fiji
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Vanuatu hit by Cyclone Pam.
36. Facebook acquired shopping search engine _________ to move into e-commerce effectively ?
A.
PriceGrabber
B.
Shopzilla
C.
Pronto
D.
TheFind
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
Facbook buys TheFind.
37. Railway minister Suresh Prabhu has set up Innovation Council Kaya Kalp headed by _________ to suggest ways to turn around the Railways ?
A.
Ajay Shankar
B.
Rcom
C.
Ratan Tata
D.
Shiv Saksena
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
former Tata Group chairman Ratan Tata.
38. Indian-American _________ has been appointed as Dean of USA's Pennsylvania State University ?
A.
Shiv Saksena
B.
Vijay Kumar
C.
Arjun Singh
D.
Rahul Verma
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Vijay Kumar
39. Which Country is world's largest importer of weapons and military equipment according to Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) 2014 reports ?
A.
Pakistan
B.
China
C.
Russia
D.
India
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
India's worlds largest importer of weapons and military equipment with 15 % of global imports.
40. Which Indian pancreatic cancer researcher in Australia has been named New South Wales (NSW) Woman of the year 2015 ?
A.
Minoti Apte
B.
Barbara Cowley
C.
Annabell
D.
Lana Borg
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Minoti Apte won this for her contributions to medical research, tertiary education and the Indian community.
Scorecard
Score
:
Total Number of Questions
:
Total Number of Attempted Questions
:
Total Number of Unattempted Questions
:
Total Number of Correct Answers
:
Total Number of Wrong Answers
:
Correct answers:
Related Posts Widget
No comments:
Post a Comment
Newer Post
Older Post
Home
No comments:
Post a Comment