Govt Exam Adda
Latest Quiz
Current Affairs
Marketing
English
Banking
Computer
Aptitude
Reasoning
Calculators
Menu
Subscribe For Free Updates!
We'll not spam mate! We promise.
Become Our Fan on Social Sites!
Thursday, 2 April 2015
March 2015 GK Quiz Part 1
Greetings to all members of GEA family,
March 2015 GK Quiz Part 1
has been uploaded for practice.
Enjoy.
Instruction:
Total questions :
40
.
Time alloted : 1
5
minutes.
1 mark
for every correct answer.
Negative marking of ,
0.25 mark
for every wrong question.
Click on Start button below to start your quiz.
Test will be submitted automatically if the time expired.
Click on Get Result button at the last of the quiz to submit your answers.
1. Who won the Dubai Open (Men's Single) Tennis Championship ?
A.
Novak Djokovic
B.
Andy Muray
C.
Roger Federer
D.
Tomáš Berdych
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
Roger Federer (Switzerland) won Dubai Open for Seventh time by defeating Novak Djokovic (Serbia).
and Women's Singles title was won by Simona Halep (Romania) by defeating Karolina Pliskova (Czech Republic).
2. Who has been appointed as India's Ambassador to USA ?
A.
S. Jaishankar
B.
Nirupama Rao
C.
Arjun Singh
D.
Arun Singh
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation
Arun Singh has been appointed as India's Ambassador to USA, succeeding S. Jaishankar, who was named the Foreign Secretary in January
3. Who has been appointed as 12th Chief Minister of J&K?
A.
Farooq Abdullah
B.
Mufti Mohammad Sayeed
C.
Ghulam Nabi Azad
D.
Omar Abdullah
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Mufti Mohammed Sayeed belongs to People's Democratic Party of J&K.
4. Indian-origin Lawyer
_________
has been appointed as a Judicial Commissioner to Singapore’s Supreme Court bench ?
A.
Kannan Ramesh
B.
Swashpawan Singh
C.
S.B. Agnihotri
D.
Ajit Kumar Seth
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Kannan Ramesh has been appointed for two years as JC to Singapore's Supreme Court Bench.
5.
_________
appointed as Secretary in Department of Agriculture and Cooperation ?
A.
Ashish Bahuguna
B.
Siraj Hussain
C.
Hari Desai
D.
Gangadhar Rao
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Shri Siraj Hussain, IAS, 1979 batch Uttar Pradesh Cadre, assumed charge as Secretary, Department of Agriculture and Cooperation, Ministry of Agriculture on 28 February 2015. He succeeds Shri Ashish Bahuguna who retired on same day.Mar 2, 2015.
6.
_________
has been appointed as Secretary in Department of Animal Husbandry in Ministry of Agriculture ?
A.
Ashish Bahuguna
B.
Jugal Kishore Mohapatra
C.
Ranglal Jamuda
D.
Ashok Kumar Angurana
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
Ashok Kumar Angurana, 1980 batch Jammu and Kashmir cadre IAS officer, now secretary in the ministry of Panchayati Raj, has been appointed as secretary in department of animal husbandry, dairying and fisheries in place of Arup Kumar Thakur, who is retiring on February 28, 2015.
7.
_________
appointed as Secretary in Ministry of Food Processing Industries ?
A.
Ranglal Jamuda
B.
Arup Kumar Thakur
C.
Hari Desai
D.
S.M Vijyanand
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Rangalal Jamuda, 1981 batch Odisha cadre IAS officer, now special secretary in ministry of agriculture, has been appointed as secretary in ministry of food processing industries in place Siraj Hussain.
8.
_________
is appointed as rural development secretary. ?
A.
Jugal Kishore Mohapatra
B.
SM Vijayanand
C.
Ashok Kumar Angurana
D.
Gangadhar Rao
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Jugal Kishore Mohapatra, 1979 batch Odisha cadre cadre IAS, now secretary in ministry of chemicals and fertilizer, has been appointed as secretary in ministry of rural development in the place of Mr. R Goyal.
9.
_________
is appointed as Secretary in Ministry of Panchayati Raj ?
A.
Ranglal Jamuda
B.
Ashok Kumar Angurana
C.
Jugal Kishor Mohapatra
D.
SM Vijayanand
E.
Ajit Seth
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
SM Vijayanand, 1981 batch Kerala cadre IAS officer, now special secretary in department of rural development, has been appointed as secretary in the ministry of Panchayati Raj in place of Ashok Kumar Angurana.
10. Which day is observed as National Day of Bulgaria (Southeast European Country).?
A.
1st March
B.
2nd March
C.
3rd March
D.
5th March
E.
18th March
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
3rd March honours the Bulgarian volunteers who, during the Russo-Turkish War of 1877-1878 with the assistance of Russian and Romanian forces, liberated Bulgaria from almost 500 years of Ottoman rule.
11.
ECI
launched a scheme to bring an error free and authenticated electoral roll, What is the name of the programme ?
A.
NLMA
B.
SVEEP
C.
ITEC
D.
NERPAP
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
National Electoral Roll Purification and Authentication Programme by linking Aadhar data with Electoral database.
12. Baburam Bhattarai, recently Visited India. Who is he ?
A.
former Prime Minister of Nepal
B.
Prime Minister of Nepal
C.
Security Advisor of Nepal
D.
Defence Minister of Nepal
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Baburam Bhattarai, former Prime Minister of Nepal Visited India for the inability of Nepal to pass a constitution by the January 22, 2015 deadline.
13. Jagmohan Dalmiya has been elected as _________?
A.
Chairman of ICC
B.
Member of Asian Cricket Council
C.
Member of ICC
D.
President of BCCI
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
Jagmohan Dalmiya has been elected as President of the Board of Control for Cricket in India (BCCI)
14.
_________
has been appointed as chairman of National Book Trust. ?
A.
Rakesh Mohan
B.
Baldev Sharma
C.
R.S Agnihotri
D.
Baldev Singh
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Baldev Sharma former Panchajanya editor has been appointed as chairman of National Book Trust on 2nd March 2015.
15. DAC approved buying 38 Pilatus trainer aircrafts from _________ for training Indian Air Force fighter pilots ?
A.
Russia
B.
Japan
C.
Germani
D.
China
E.
Switzerland
Answer
Answer:
Option E
Explanation:
Defence Acquisition Council (DAC) approved buying 38 Pilatus trainer aircrafts from Switzerland at a cost of 1500 crore for training Indian Air Force fighter pilots.
16.
_________
won Argentina Tennis Open ?
A.
Juan Monaco
B.
David Ferrer
C.
Rafael Nadal
D.
Nicolás Almagro
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
Rafael Nadal (Spain) won Argentina Tennis Open beating Juan Monaco (Argentina).
17. China recently launched massive Silk Road Infrastructure project worth _________ USD in northwest province of Gansu. ?
A.
65 million
B.
79.8 billion
C.
23 billion
D.
95 million
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
This will add more than 60000 kilometres of road network including 4070 km expressways over next six-years.
18. Namibian President _________ won the "Mo Ibrahim prize" for African leadership ?
A.
Hifikepunye Pohamba
B.
Festus Mogae
C.
Joaquim Chissano
D.
Pedro Pires
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
This Prize consist of US$5 million initial payment, plus $200,000 a year for life, the prize is believed to be the world's largest, exceeding the $1.3m Nobel Peace Prize.
19. 3rd March is observed as _________ ?
A.
World Kidney day
B.
World Consumer rights day
C.
World Wildlife Day
D.
World Forestry day
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
World wildlife day
20.
_________
is appointed as Chief justice of Odisha High Court?
A.
ASHOK BHUSHAN
B.
DHIRENDRA HIRALAL WAGHELA
C.
V.M.SAHAI
D.
Pradip Kumar Mohanty
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
21. Who is the richest person according to the Forbes annual Global Billionaire’s 2015 list ?
A.
John Osborne
B.
Carlos Slim Helu
C.
Warren Buffet
D.
Bill Gates
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
Mr. Bill Gates, Co-founder of Microsoft, topped the list for the 16th time with worth of 79.2 billion USD dollars followed by the Mr. Carlos Slim Helu with worth 77.1 billion US.
22. Recently under which article of the Constitution, President Pranab Mukherjee gave his assent to Maharashtra Animal Preservation (Amendment) Bill 1995?
A.
Article 202
B.
Article 201
C.
Article 205
D.
Article 207
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
It aims to ban slaughter of bulls and bullocks in Maharashtra
23. Which Famous Indian Boxer announced to retire from boxing after 2016 Brazil Olympics.?
A.
Satish Kumar
B.
Sarita Devi
C.
MC Mari Kom
D.
Vikas Krishan
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
MC Mary Kom - Women's Fly (48-51kg) will retire from boxing.
24. Which Scheme will be launched on 01-06-2015 that focus on all citizens in unorganised sector entitling them to pension of up to Rs 5,000 per month after 60 years of age ?
A.
Ajivan Pension Scheme
B.
National Pension accredited Scheme
C.
Atal Pension Yojna
D.
Gandhi Pension Yojna
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
Atal Pension Yojna (APY), announced in the Budget.
25. K.S. Lavkumar Khachar passed away, he was a famous _________ ?
A.
Ornithologist
B.
Minister
C.
Journalist
D.
Cartoonist
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Ornithologist is someone who studies ornithology - the branch of science devoted to birds including bird songs, flight patterns, physical appearance, migration patterns and more.
26. World’s Largest and Tallest Indian Flag Unfurled In which City ?
A.
Sonipat
B.
Delhi
C.
Firozepur
D.
Faridabad
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
The world's 'largest and tallest' Indian tricolour was unveiled by Bharatiya Janata Party (BJP) President Amit Shah in Faridabad, Haryana.
27. Government inaugerated work on an Apparel & Garment Making Centre and a Weavers’ Service Centre in which State ?
A.
Assam
B.
Nagaland
C.
Arunachal Pradesh
D.
Mizoram
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Government inaugerated it as part of NERTPS (North East Region Textile Promotion Scheme) with total outlay of Rs. 1038 crores in 12th Five Year Plan.
28.
_________
has been appointed as Delhi Chief Secretary. ?
A.
Jitender Singh Tomar
B.
Gopal Rai
C.
Sandeep Kumar
D.
Kewal Kumar Sharma
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
Earlier Mr.KK Sharma was serving as the Chief Secretary of Goa.
29.
_________
, Agriculture Minister of Lebanon Visited India ?
A.
Akram Chehayeb
B.
Nabih Berri
C.
Tammam Salam
D.
Mark smith
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Akram Chehayeb, comes to explore possibility of importing sugar, wheat and vegetables like potato and tomato from India.
30. Lok Sabha passed Insurance Laws (Amendment) Bill, 2015 that will replace
_________
?
A.
Insurance Laws (Amendment) Ordinance, 2013
B.
Insurance Laws (Amendment) Ordinance, 2011
C.
Insurance Laws (Amendment) Ordinance, 2014
D.
Insurance Laws (Amendment) Ordinance, 2012
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
Proposed amendments in the bill aim to bring improvements in existing laws relating to insurance business in India.
31. Lok Sabha Passed Coal Mines (Special Provisions) Bill 2015 that provides for auction and allocation of coal mines through _________ ?
A.
Bidding Process
B.
voting process
C.
First in First Get process
D.
Mutual Tender
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Bidding Process
31. Who has been honored by National Award for the Best Representation of the Cause of Safety, Security and Protection of Women and Girl Child ?
A.
Karina Kapoor
B.
Rani Mukherjee
C.
Malala Yousafzai
D.
Amitabh Bachan
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Rani Mukherjee gets the Award & is given by National Institute of Gender Justice (NIGJ)
33. Which State government approved issuing Aadhar-linked ration cards to check fake beneficiaries?
A.
Gujrat
B.
Kerala
C.
Uttar Pradesh
D.
Telangana
E.
None of these
Answer
Answer:
Option E
Explanation:
Maharashtra Government approved this to bring in transparency in the Public Distribution System (PDS).
34. 15th African Ministerial Conference on Environment held in _________?
A.
Algeria
B.
Republic of Congo
C.
Kenya
D.
Egypt
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
held in Cairo, Egypt
35. Who attended BRICS farm meet in Brazil in March 2015 ?
A.
President Pranab Mukherjee
B.
Narendra Modi
C.
Radha Mohan Singh
D.
Rakesh kumar
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
Agriculture Minister Radha Mohan Singh attended this meeting.
36. In march, Reserve Bank of India (RBI) reduced repo rate by _________ basis points ?
A.
15
B.
20
C.
25
D.
50
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
This is the second time since January 2015 that RBI reduced the repo rate by 25 basis points.
37. In Banking, One basis point is equal to _________ ?
A.
0.1%
B.
0.01%
C.
0.001%
D.
1%
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
if rbi changes the rate by 25 basis point then rates changes by 0.25%
38. What is the current/latest Cash Reserve Ratio/CRR (according to 30th march) ?
A.
4%
B.
3.5%
C.
3%
D.
4.5%
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
w.e.f 09/02/2013
39. Three South Asian women were selected for International Women of Courage Award for year 2015 given by _________ ?
A.
Asian Committee of justice
B.
US Secretary of State
C.
Asian Health and Welfare Committee
D.
Make it happen group
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Niloofar Rahmani (Afghanistan), Nadia Sharmeen (Bangladesh) and Tabassum Adnan (Pakistan) were selected for International Women of Courage Award for year 2015
40. Ministry of Shipping, Road Transport & Highways launched website _________ to invite innovative ideas and suggestions from public and experts of Indian maritime sector ?
A.
Shipping Samvad
B.
Transport Solutions
C.
Transol
D.
indiatravels
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Shipping Samvad to invite innovative ideas and suggestions from public and experts of Indian maritime sector for improvements in shipping, ports and inland waterways.
Scorecard
Score
:
Total Number of Questions
:
Total Number of Attempted Questions
:
Total Number of Unattempted Questions
:
Total Number of Correct Answers
:
Total Number of Wrong Answers
:
Correct answers:
Related Posts Widget
No comments:
Post a Comment
Newer Post
Older Post
Home
No comments:
Post a Comment