Govt Exam Adda
Latest Quiz
Current Affairs
Marketing
English
Banking
Computer
Aptitude
Reasoning
Calculators
Menu
Subscribe For Free Updates!
We'll not spam mate! We promise.
Become Our Fan on Social Sites!
Saturday, 4 April 2015
March 2015 GK Quiz Part 2
Greetings to all members of GEA family,
March 2015 GK Quiz Part 2
has been uploaded for practice.
Enjoy.
Instruction:
Total questions :
40
.
Time alloted :
15
minutes.
1 mark
for every correct answer.
Negative marking of ,
0.25 mark
for every wrong question.
Click on Start button below to start your quiz.
Test will be submitted automatically if the time expired.
Click on Get Result button at the last of the quiz to submit your answers.
1. _________ cricket team created World Cup record for highest score of 417 in a match in Cricket World Cup 2015?
A.
Indian
B.
Australian
C.
New Zealand's
D.
Pakistan's
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Australian cricket team made this against Afghanistan and broke Previous record of 413 runs made by India against Bermuda in CWC 2011.
2. Shipping Ministry signed an agreement with _________ company for export of automobile units through Kamarajar Port Limited (KPL). ?
A.
Hyundai
B.
Suzuki
C.
BMW
D.
Toyota
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation
Toyota Kirloskar Motor has entered into a 10 year agreement with the Shipping Ministry, they will use KPL as primany port.
3. Who has been appointed as 12th Chief Minister of J&K?
A.
S. Jaishankar
B.
Sujatha Singh
C.
Ranjan Mathai
D.
Omar Singh
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Subrahmanyam Jaishankar was on "SAARC Yatra" to firm up ties in the neighbourhood.
4. Recently, BBC released documentary film "India's Daughter" directed by _________ ?
A.
Nick Serpell
B.
Manoel de Oliveira
C.
Ritesh Batra
D.
Leslee Udwin
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
Documentary film India's Daughter directed by Leslee Udwin, which got banned in india by Indian government
5. Recently, Raosaheb Dadarao Danve resigned. who is he ?
A.
Journalist
B.
Defence Secretary
C.
Minister
D.
Chairman of NGO
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
Union Minister of State for Consumer Affairs, Food and Public Distribution Raosaheb Dadarao Danve resigned. His resignation was accepted by President Pranab Mukherjee.
6. According to Time's Survey, Indian PM Narendra Modi is Among _________ Most Influential People On Internet.?
A.
20
B.
30
C.
10
D.
25
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
source internet.
7. According to Mercer’s Quality of Living Report 2015, Which city has the best quality of living in world ?
A.
Vienna
B.
Dubai
C.
Auckland
D.
Sydney
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Vienna is Austria's Capital.
8. Which City got highest ranking in Asian Cities, according to Mercer’s Quality of Living Report 2015 ?
A.
Jakarta
B.
Beijing
C.
Seoul
D.
Singapore
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
/Singapore is highest ranking asian city.
9. Recently, Ram Sundar Das passed away. Who is he ?
A.
Advocate
B.
Journalist
C.
Cartoonist
D.
Minister
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
He is Former Bihar Chief Minister .
10. Dawn space probe has completed its orbit around dwarf planet 'Ceres', this space probe was launched by which space organisation ?
A.
ISRO
B.
CNES
C.
NASA
D.
RFSA
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
It was launched by NASA .
11. PM Narendra Modi inaugurated 2 units of 600 Mega Watt (MW) each of Shree Singaji Thermal Power Project in _________ ?
A.
Uttar Pradesh
B.
Gujarat
C.
Madhya Pradesh
D.
Kerala
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
Khandwa District in Madhya Pradesh.
12. _________ has been appointed as Alternate Executive Director of IMF ?
A.
Rakesh Mohan
B.
Sunil Sabharwal
C.
Ajit Kumar Seth
D.
Swashpawan Singh
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Sunil Sabharwal an Indian-American investor has been re-nominated as an Alternate Executive Director at the International Monetary Fund (IMF) by the United States.
13. Name the Kerala Assembly speaker who recently passed away ?
A.
N Sakhthan
B.
Kagodu Thimmappa
C.
P. Dhanapal
D.
G Karthikeyan
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
G Karthikeyan passed away due to cancer.
14. Name the bus Service that is jointly started by India-Nepal?
A.
Kathmandu-Varanasi-Kathmandu Bus Service
B.
Indo-Nepal White Bus service
C.
New Delhi-Kathmandu bus service
D.
Delhi-Nepal Bus Service
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
A direct AC bus service between Varanasi and Kathmandu was flagged off by Uttar Pradesh Chief Minister Akhilesh Yadav in Varanasi.
15. _________, Defence Minister of Spain Visited India ?
A.
Cristóbal Montoro
B.
Luis de Guindos
C.
Mariano Rajoy Brey
D.
Pedro Morenes
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
Pedro Morenes, signed an agreement on Mutual Protection of Classified Information to provide framework for cooperation in defence research and development .
16. Recently which Online Retailer acquired mobile ad network AdiQuity ?
A.
Snap Deal
B.
Olx
C.
Quikr
D.
Flipkart
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
Flipkart acquired AdiQuity to increase advertising.
17. On which day is International Women’s Day Celebrated
A.
15th March
B.
3rd March
C.
8th March
D.
22nd March
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
International Women’s Day Celebrated on 8th March and the theme was
Make it happen
.
18. 'Aapki Beti Humari Beti', this scheme was recently launched by which state government ?
A.
Madhya Pradesh
B.
Gujarat
C.
Haryana
D.
Uttar Pradesh
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
With aim to combat the declining child sex ratio in Haryana..
19. Vinod Mehta a famous personality recently passed away. Who is he ?
A.
Minister
B.
Journalist
C.
Painter
D.
Cartoonist
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Vinod Mehta was an Indian journalist who was the founder editor-in-chief of Outlook from 1995 to 2012.
20. Saiha District, Which in news recently is in which state?
A.
Uttarkhand
B.
Mizoram
C.
Madhya Pradesh
D.
Assam
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Saiha District in Mizoram has been selected for Government’s Beti Bachao, Beti Padhao (Save Girl-child, Educate Girl-child) programme which is formally launched in Northeast
21. Government decided to move _________ Yojana from Labour and employment ministry to the Ministry of Health and family welfare. ?
A.
Rashtriya Swasthya Bima Yojana
B.
Rashtriya Krishi Vikas Yojana
C.
Rashtriya Rojgar Yojana
D.
Rashtriya Pension Yojana
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Rashtriya Swasthya Bima Yojana from Labour and employment ministry to the Ministry of Health and family welfare .
22. Who presented Stree Shakti puraskars and Nari Shakti Puruskars 2015 on the occasion of International Women’s Day.?
A.
Pranab Mukherjee
B.
Arvind Kejriwal
C.
Narendra Modi
D.
Association of women's welfare
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Pranab Mukherjee presented this award at Rashtrapati Bhawan.
Stree Shakti Award is given to 6 indian women every year.
Award carries a cash prize of 3 lakh rupees and a citation.
23. Which NGO won Rani Rudramma Devi Award?
A.
Care India
B.
Swabhiman
C.
Smile Foundation
D.
Astha Sansthan
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
Astha Sansthan (Rajasthan) gets it For protecting women’s rights, gender mainstreaming, issues relating to violence against women tribal rights, food security, transparency and right to work and others.
Award carries a cash prize of 3 lakh rupees and a citation.
24. Recently, Chandraprabha Bokey, Maharashtra was awarded which prize for working in rural areas since 1960 for empowerment and rehabilitation of destitute, divorced, disabled women and rehabilitation of orphan children ?
A.
Rani Lakshmibai Award
B.
Kannagi Award
C.
Mata Jijabai Award
D.
Rani Gaidinliu Zeliang Award
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
Mata Jijabai Award,
Award carries a cash prize of 3 lakh rupees and a citation.
25. Dr. P Bhanumati, Kerala won which prize ?
A.
Kannagi Award
B.
Rani Gaidinliu Zeliang Award
C.
Devi Ahilyabai Holkar Award
D.
Rani Rudramma Devi Award
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
For founding Association for Mentally Handicapped Adults (AHMA) working for welfare of the poor destitute mentally challenged adults since 1996.
Award carries a cash prize of 3 lakh rupees and a citation.
26. Rani Gaidinliu Zeliang Award, was given to _________?
A.
Dr. P Bhanumati
B.
Sister Mariola
C.
Chandraprabha Bokey
D.
Seema Prakash
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
for working with the inmates at Ajmer Jail, Rajasthan since 1997
Award carries a cash prize of 3 lakh rupees and a citation.
27. Rani Lakshmibai Award was given to _________ ?
A.
S. Naidu
B.
Chandraprabha Bokey
C.
Sister Mariola
D.
Dr. P Bhanumati
E.
None of these
Answer
Answer:
Option E
Explanation:
Award was given to Seema Prakash (Madhya Pradesh), for Working for vulnerable and marginalised Communities of Madhya Pradesh Since 2000 (particularly Korku tribe).
Award carries a cash prize of 3 lakh rupees and a citation.
28. Devi Ahilyabai Holkar Award was given to _________ ?
A.
Dr. P. Bhanumati
B.
Chandraprabha Bokey
C.
Anyay Rahit Zindagi (NGO)
D.
Sister Mariola
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
Anyay Rahit Zindagi (NGO) for combating trafficking of persons for commercial sexual exploitation since 1997.
29. First Indo-Nepal Friendship Motor Rally concluded in _________ ?
A.
New Delhi
B.
Mumbai
C.
Bengaluru
D.
Gujarat
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
concluded at India Gate in New Delhi aimed at strengthening bilateral relations between India and Nepal and spreading the message of road safety.
30. Sri Lankan cricketer Kumar Sangakkara announced retirement from _________?
A.
All forms of Cricket
B.
International Cricket
C.
ODI
D.
Test Cricket
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
He has announced that he will finish his test career in August 2015. He retired from ODIs on 18 March 2015, against South Africa during quarter finals of 2015 ICC Cricket World Cup.
31.Kerala Tourism won _________ award for its global multimedia campaign "The Great Backwaters" ?
A.
National Tourism Award
B.
Golden Gate Award
C.
Pata Gold Awards
D.
Worlds Responsible Tourism Awards
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Kerala Tourism Won Silver Golden Stadttor (Golden Gate).
32. Recently Marek Sawicki, visited india. who is he ?
A.
Minister of Agriculture and Rural Development of Poland
B.
Minister of foreign affairs of Poland
C.
Minister of Culture and national heritage of Poland
D.
Minister of Finance
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Marek Sawicki, visited india for further enhancing the bilateral relationship between the two countries.
33. Under Bhagyashree scheme launched by Maharashtra Government for girl child the state government will deposit _________ rupees in bank for girl child born in a BPL family?
A.
11,000
B.
15,500
C.
11,200
D.
21,200
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
This scheme will replace Sukanya Scheme of Maharashtra government.
21,200 Rupees will be deposited in Girls bank account
Will provide one lakh rupee on maturity after the girl completes 18 years of age.
34. first Indian- American _________ to be elected to a US state legislature, will run for the US Congress in the 2016 elections.
A.
Satya Nadella
B.
Dinesh Paliwal
C.
Kumar P. Bharve
D.
Indra Nooyi
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
Kumar P. Bharve
35. 10th March, 2015 is the ____th Foundation day of Central Industrial Security Force(CISF)?
A.
41st
B.
46th
C.
50th
D.
54th
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
CISF was established in 1969.
36. Former Union minister M Veerappa Moily has been selected for _________ Award for 2014?
A.
National Award
B.
Padma Shri
C.
Saraswati Samman
D.
Shram Award
E.
None of these
Answer
Answer:
Option C
Explanation:
For his famous Kannada poem ‘Ramayana Mahanveshanam’.
37. 30th Aahar International Fair 2014 organized by ITPO (Indian Trade Promotion Organization) started in _________ ?
A.
Mumbai
B.
Jaipur
C.
Maharashtra
D.
New Delhi
E.
None of these
Answer
Answer:
Option D
Explanation:
Aahar International Food & Hospitality Fair Started in Pragati Maidan, Delhi.
38. Pakistan successfully tested _________ surface-to-surface nuclear carrying ballistic missile ?
A.
Ghauri-III
B.
Shaheen-III
C.
Ghauri-II
D.
Shaheen-II
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
Shaheen-III is nuclear capable missile with the mark range of 2,750 km
39. IT Company _________ recognized as top employer in Europe by Top Employers Institute ?
A.
Wipro
B.
TCS
C.
HCL
D.
HP
E.
None of these
Answer
Answer:
Option B
Explanation:
TCS indian IT company recognized as top employer in Europe for the third consecutive year.
40. Northeast’s first Kisan Call Centre was launched at _________ ?
A.
Agartala
B.
Itanagar
C.
Dispur
D.
Imphal
E.
None of these
Answer
Answer:
Option A
Explanation:
Northeast’s first kisan call center was launched at Agartala, By Tripura Government.
Scorecard
Score
:
Total Number of Questions
:
Total Number of Attempted Questions
:
Total Number of Unattempted Questions
:
Total Number of Correct Answers
:
Total Number of Wrong Answers
:
Correct answers:
Related Posts Widget
No comments:
Post a Comment
Newer Post
Older Post
Home
No comments:
Post a Comment